یوردداش yurddaş

بو بلاگ آذربایجانلیلارین و ایراندا یاشایان باشقا تورکلرین دیل ، تاریخ ، مدنیت ، فولکلور و انسانی حاقلاری ساحه سینده چالیشیر .

چه غریبانه خاموش شدند !

+0 بَگَن (Bəyən)
                         

                                          چه غریبانه خاموش شدند !

                                                حسن راشدی : 25 مرداد 1391

در كشوری ثروتمند زندگی می كردند اما نصیبی از ثروت كشور نداشتند ؛ سرپناهشان جز خشت و گـِل نبود ،‌چه معصومانه خاموش شدند در میان این خشت و گِلها با مختصر خشم طبیعت !

گویی تلّی از خاك بود محل زندگیشان و خانه نبود ، " شبها تك چراغ خانه‌اشان هم از فقر خاموش بود ، با نور تلویزیون قدیمی شان، هم فیلم « چراغی كه به خانه رواست ... » را میدیدند و هم درون خانه گلی شان را از تاریكی می رهاندند !

شیء ناشناخته

ا

اگر تیر چراغ برق روستایشان و پشته یونجه‌های خشك شده‌اشان نبود حدس اینكه دو روز پیش انسانهای شریفی با زحمت شبانه روزی در این مكان زندگی می كردند مشكل بود ،جز تلّی از خاك چیزی دیده نمی شد و گاهی تعدادی آجرهای  از هم پاشیده از دیوار سست .

                        



آردینی اوخو - ادامه

آذربایجان باشین ساغ اولسون !

+0 بَگَن (Bəyən)
آذربایجان باشین ساغ اولسون !
عزادار ملّتیمیزه باش ساغلیغی وئرَركن  ورزقان، اهر، كلیبر و هریس شهرلرینده زلزله نتیجه سینده عزیزلرینی الدن وئَرَن وطنداشلاریمیزا  یاردیم اللریمیزی اوزاتماغی اونوتمایاق !
اهر اوستو ورزقان
گؤز یاش آغلار ، اورَك قان
بوردا بالالار اؤلوب
باشین ساغ آذربایجان !
 

                          

 آذربایجاندا میلّبتیمیز زلزله نتیجه‌سینده عزیزلری‌نین عزاسیندا ماتم‌ده اولاركن تأسّف‌لر اولسون تهراندا تلویزیوندا " كانال ۳ " ده ( یكشنبه ۲۲ مرداد ۹۱) خنده بازار برنامه‌سی یولا سالیرلار ! گؤره سن هله اؤزلری اعلام ائدن ۳۰۰ نفرین اؤلومو و یوزلرجه كندلرین خارابالیغا چئوریلمه‌سی و نئچه مین انسانین یارالی و آوارا قالماسی مسئول مقاملاری "خنده بازار "برنامه‌سی‌نین دایاندیریلماسینا و عزدار میلّته باش ساغلیغی وئرمه‌یه راضی ائده بیلمَزدیمی ؟

جناب رئیس جمهور هر آی‌دا بیر اوستان سفرینه گئدیر ، ایندی بو فاجعه‌ده و بو دورومدا آذربایجانا گئدیب زلزله‌ده عزالی اولانلارلا دردلَشیب و اونلارلا دردلرینی پایلاشا بیلمزدیمی ؟ یعنی آذربایجان انسانلاری‌نین اؤلومو مسئوللارا اهمیتسیزمی دیر ؟!

                

سون خبر : اهر ، كلئیبر ، هریس و ورزقان منطقه‌لرینده زلزله‌زده باجی – قارداشلاریمیزا آذربایجانین هر یئریندن میلّی فعاللار طرفیندن غیر نقدی و واسطه سیز  یاردیملار بو منطقه‌یه یوللانیب و یوللانیر .



آردینی اوخو - ادامه

دیدار با پدر جراحی قلب ایران و مدیر مجله «وارلیق»

+0 بَگَن (Bəyən)
   دیدار با پدر جراحی قلب ایران و مدیر مجله «وارلیق» 

                                                     پروفسور جواد هیات

این روزها ما در روزگاری زندگی می‌كنیم كه صحبت از جراحی قلب و پیوند قلب كاملا عادی است و هر روز صدها جراحی مختلف اینچنینی انجام می‌شود؛ بدون اینكه كسی از این اعمال جراحی واهمه داشته باشد یا انجام آن‌ها را محال بداند…. 

شاید حدود ۵۰ سال پیش، انجام جراحی قلب یا پیوند كلیه یك رویا بوده و از آن به چیزی شبیه معجزه یاد می‌كردند. حتما برایتان جالب است كه بدانید اولین باری كه جراحی قلب در ایران انجام شد، تحت چه شرایطی و با چه امكاناتی بوده است؛ از طرفی لازم است بدانید پروفسور هیات كه اولین بار جراحی قلب باز و پیوند كلیه را در ایران انجام داد صاحب امتیاز و مدیر مجله تركی زبان " وارلیق " از سال ۱۳۵۸ تا حالا می باشد ، ایشان دارای تالیفات پر ارزش در زمینه زبان و ادبیات تركی است  و توركولوگ و شخصیت شناخته شده در كشورهای ترك زبان و جهان می باشد . دو سال پیش و در روزهای نزدیك به روز تولد و در آستانه ۸۵ سالگی ایشان ، مسئولین مجله سلامت مصاحبه ای در زمینه طبّ با ایشان آنجام داده اند كه مشروح این مصاحبه را می خوانید  : 



آردینی اوخو - ادامه

استان اردبیل مهاجر فرست ترین استان كشور !

+0 بَگَن (Bəyən)
نتایج سرشماری سال 90 نشان داد
 
                  استان اردبیل مهاجر فرست ترین استان كشور !
 
استان اردبیل فقط با رشد 33صدم درصد (33/0 ) كمترین رشد جمعیت ( كمترین توسعه اقتصادی ) بین استان‌ها را داشته و استان‌های بوشهر با 3.11درصد و البرز با 3.04درصد رشد، بالاترین نرخ رشد جمعیت ( بیشترین توسعه اقتصادی ) را دارند‌.

افزایش شهرنشینی

كاهش رشد جمعیت كشور

 كاهش رشد جمعیت كشور
اجتماع > جمعیت  - گروه اقتصادی:
تازه‌ترین تحولات جمعیتی ایران براساس نتایج سرشماری سال 1390نشان می‌دهد كه جمعیت ایران به سمت میانسالی حركت می‌كند، رشد جمعیت به‌شدت افت كرده و امید به زندگی افزایش و روند مهاجرت از روستاها به شهرها افزایش یافته است.

این را رئیس مركز آمار ایران در جمع خبرنگاران اعلام كرد و وعده داد تا هفته آینده نرخ بیكاری فصل بهار 1391را اعلام كند به گزارش همشهری، عادل آذر دیروز در یك نشست خبری با اعلام برخی نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسكن سال 1390كشور تأكید كرد: از مجموع 75میلیون و 149هزار و 669نفر ایرانی 29درصد در روستاها و 71درصد در شهرها سكونت دارند كه نشان از تداوم روند مهاجرت از روستاها به شهرها دارد.



آردینی اوخو - ادامه

تبلیغ سفرهای خارجی ممنوع شد

+0 بَگَن (Bəyən)
    مدیركل دفتر تبلیغات و اطلاع رسانی وزارت ارشاد:
ساحل آنتالیا در تركیه
                                      تبلیغ سفرهای خارجی ممنوع شد

خبرگزاری فارس: مدیركل دفتر تبلیغات و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ممنوعیت تبلیغ سفرهای خارجی از طریق تبلیغات محیطی خبر داد.

  •  

به گزارش خبرگزاری فارس، احسان الله حجتی با اعلام این خبر گفت: شورای فرهنگ عمومی به استناد سیاست‌ها و ضوابط حاكم بر تبلیغات محیطی و در راستای مصوبه" تبلیغات محیطی كالا و خدمات" مورخ 12 اردیبهشت ماه سال جاری در راستای تحقق این شعار و جذب و تثبیت منابع مالی داخلی و همچنین ایجاد فرصت برای شناساندن مناظر طبیعی و جاذبه‌های ناب گردشگری و جذب گردشگر در داخل كشور، ماده واحده «ممنوعیت تبلیغ سفرهای خارجی از طریق تبلیغات محیطی » را تصویب كرد.

وی افزود: این ماده واحده به منظور گسترش و ترویج فرهنگ گردشگری داخلی و تقویت و كمك به زیرساخت‌های صنعت تبلیغات و گردشگری كشور تصویب شده است كه در آن سفرهای مذهبی از این قاعده مستثنی شده‌اند و تبصره یك این ماده واحده اعلام می‌دارد كه سفر حج و زیارت مزار امامان معصوم(ع)، مشمول این ماده نیست



اسماعیل بگ قاسپیرالی نخستین اندیشمند ناسیونالیست جهان تورك

+0 بَگَن (Bəyən)
مروری بر زندگی و فعالیت ادبی - اجتماعی – سیاسی

                اسماعیل بگ قاسپیرالی نخستین اندیشمند ناسیونالیست جهان تورك

اسماعیل قاسپیرالی نخستین اندیشمند و متفكر ملی گرای جهان ترك می باشد كه شعار "  اتحاد در زبان ، اتحاد دراندیشه و اتحاد در عمل " را مطرح كرد وی از نخستین اندیشمندان ملی گرایی ترك می باشد كه تفكر اتحاد اقوام ترك زبان را مطرح نمود. وی كه در اواخر قرن هیجدهم میلادی چشم به جهان گشود از معدود نوابغ دوران خویش بود كه با تسلط وافر به تفكر و اندیشه ی در حال تكوین غرب ، سعی در بومی سازی آن در مشرق زمین نمود  و پیشتاز مباحث مربوط به ناسیونالیسم در دنیای شرق گردید.

نگاهی به زندگانی اسماعیل بگ قاسپیرالی:

اسماعیل قاسپیرالی در هشتم مارس ۱۸۵۱ میلادی در روستای "آوجی كؤی" در نزدیكی های "باغچه سرای" چشم به جهان گشود. پدر وی "مصطفی آغا" اهل روستای "قاسپیرا" واقع در قسمت ساحلی "كیریم" بود و مادرش نیز "سلطان خانم" منسوب به خانواده ای از اعیان "كیریم" بود. "مصطفی آغا" كه از افسران ارتش تزار بود در سال ۱۸۵۴ در اثنای جنگ "آكیار" در شهر "باغچه سرای" سكنی گزید و به مدت ده سال ساكن این شهر گشت.



آردینی اوخو - ادامه