یوردداش yurddaş

بو بلاگ آذربایجانلیلارین و ایراندا یاشایان باشقا تورکلرین دیل ، تاریخ ، مدنیت ، فولکلور و انسانی حاقلاری ساحه سینده چالیشیر .

چرا اسکندر؛کوروش نه؟! تدریس به زبان اقلیتها در آذربایجان...

+0 بَگَن (Bəyən)

چرا همه شعرای فارسی‌گوی از اسکندر به نیکی نام می برند؟!

آیا در جمهوری آذربایجان به زبان اقلیتها در مدارس تدریس می‌شود؟


حسن راشدی : 27 بهمن 1403

چرا همه شعرای فارسی‌گوی قرون گذشته و معاصر در اشعار خود چندین بار از اسکندر مقدونی نام می برند که ساقط کننده سلسله هخامنشی در سال سیصد و سی دو پیش از میلاد بود، اما هیچ نامی از «#کوروش » نمی برند؟!

جالب آنکه اغلب این شعرا هم به نیکی از اسکندر نام می برند و آنرا «ذوالقرنین » هم می نامند!

نظامی گنجوی شاعر قرن ششم هجری در دیوان خود بخشی بنام اسکندر نامه دارد و تعریف و تمجیدهای زیادی از اسکندر مقدونی کرده است.

حال سئوال اینجاست، کوروشی که از زمان حاکمیت پهلوی اول به شخصیت ستودنی و طرفدار حقوق بشر و دهها خصوصیت خوب و حسنه مشهور شده است، اگر با این خصوصیات وجود داشت، چرا هیچکدام از شعرا، نامی از وی نبرده و برعکس اسکندری که دشمن ایران بوده و خاندان هخامنشی که بنیانگذارش باصطلاح «کوروش کبیر!» بوده را ساقط کرده و خود و خاندانش بر ایران سلطه پیدا کرده اند، ستوده اند؟!

هیچکدام از این شعرا هم در زمان حاکمیت اسکندر مقدونی و یا حتی جانشینان وی ، یعنی سلسله «#سلوکیان» زندگی نمی کردند که بگوئیم این شاعران تحت فشار و سلطه پادشاهان و حاکمان #مقدونی (یونانی) این اشعار ستایش آمیز از اسکندر را سروده اند!

آیا در جمهوری آذربایجان به زبان اقلیتها در مدارس تدریس می‌شود؟

این سئوالی بود که من به تورکی آذربایجانی از « ChatGpt» پرسیدم.

جواب همین بود که قسمتی از آن را به صورت اسکرین شات گذاشتم و کامل آن در لینک آمده است.

جواب:

«بلی، در جمهوری آذربایجان به زبان اقلیتهای تالش، تات، لزگی، اودین، .... در مدارس ابتدایی و در مناطقی که این اقلیتها در آن متمرکز هستند تدریس میشود...»

سپس در مورد درصد جمعیت تالش زبانها در جمهوری آذربایجان پرسیدم، جواب:

در حدود یک و سه دهم درصد (1.3%) اما بعضی منابع غیر رسمی آنرا سه تا شش درصد تخمین می زنند!

منظور از آوردن این سند این است، که ایرانشهریها میگویند در جمهوری آذربایجان به تالشها کدام حق تدریس زبان مادری میدهند که شما تورکها در ایران انتظار تدریس به زبان تورکی دارید؟!

در جمهوری آذربایجان تمام اقلیتها تا کلاس چهارم ابتدایی میتوانند در کنار زبان رسمی تورکی آذربایجانی، به زبان مادری خود هم تحصیل کنند، درصد جمعیت آنها هم بسیار اندک است، اما تورکها حداقل چهل درصد جمعیت ایران را تشکیل میدهند و هیچگونه حق تحصیل هم به زبان تورکی خود ندارند!

حالا« خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل ...!»



آیا ترکان ایران غیر اصیل و فارسها اصیل هستند...؟!

+0 بَگَن (Bəyən)

     ‫رقص‌های آذربایجانی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ ...‬‎  

           آیا ترکهای ایران فقط ترک زبانند و ترکهای اصیل چهره زشت دارند؟!

                    
حسن راشدی

               26 بهمن ماه 1403

ترکان آذربایجان چه ترک بومی باشند، چه مهاجر، ترکان اصیل و ساکنین اکثریت مطلق جمعیت منطقه آذربایجان تاریخی ( از همدان، ساوه ، قزوین ، زنجان گرفته تا داغستان در شمال جمهوری آذربایجان) هستند نه آذریهای ترک شده! گرچه ممکن است اقلیتهای غیر ترک هم در میانشان بوده که در طول سده‌ها  به علت اقلیت بودن و ازدواج با ترکان اکثریت ، در میان آنها مستحیل شده اند.
اگر آذریهای ادعایی آقای کسروی در آذربایجان اکثریت می بودند و ترکان مهاجر در اقلیت ، باید مهاجرین ترک در داخل بومیان باصطلاح آذری مستحیل می شدند و زبان مردم کنونی آذربایجان هم زبان آذری مورد ادعای آقای کسروی می شد نه زبان ترکی آذربایجان امروز!
 از طرفی ، از مریدان تئوری احمد کسروی و طرفداران زبان " آذری " باید پرسید ، اگر ترکان امروز باصطلاح آذریهایی باشند که زبانشان ترکی شده است ، پس ترکانی که بنا به اذعان کسروی در ترکیب حکومتهای مقتدر غزنوی،سلجوقی،خوارزمشاهی  و دیگر امپراتوران ترک از آسیای میانه به انبوهی به آذربایجان و آناتولی آمده و در آن پیرامونیان ساکن شده و اکثریت مطلق جمعیت این مناطق را تشکیل دادند، کجا رفتند؟ آیا آنها آب شدند رفتند زیر زمین و فقط آذریهای ترک شده اشان باقی ماندند ؟!
نظامی گنجوی شاعر قرن ششم هجری و 900 سال پیش و در زمان حاکمیت سلجوقیان، در سروده های خود در استفاده از کلمه ترک و ترکتازی ابیات بسیاری دارد؛ در حالی که سلجوقیان اولین سلسله ترک بودند که حاکمیت آذربایجان را هم مثل مناطق دیگر ایران و عراق به دست گرفته بودند و اگر قبل از سلجوقیان، ترکان در آذربایجان نبودند، قاعدتا نظامی گنجوی اینهمه ابیاتش را به ترکان اختصاص نمی‌داد و در ابیاتی، خود و اجداد خودرا به ترکان نسبت نمی‌داد و بر آن افتخار نمی‌کرد که در اینجا به پاره‌ای از آن ابیات اشاره می کنیم :



آردینی اوخو - ادامه