ارمنستان، آلت دست سیاستمداران کشورهای دیگر!
حسن راشدی: ۲۹ تیر ماه ۱۳۹۹
تجاوز ارمنستان اشغالگر به منطقه « تووز» جمهوری آذربایجان در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۰ (۲۲ تیر ماه ۱۳۹۹) که منطقه ای استراتژیک در شمال غربی این کشور و مسیر عبور لولههای نفت و گاز آذربایجان برای صادرات و ریل راه آهن است و فاصله بسیار زیادی با منطقه قرهباغ کوهستانی که در اشغال ارمنستان است دارد، نشان داد ارمنستان در پی خولیای توسعه طلبی و اشغال مناطق بیشتری از خاک آذربایجان با تحریک و پشتیبانی بعضی از کشورهای منطقه است.
ارمنستان با جمعیت کمتر از سه میلیون نفر که در سال ۲۰۱۱ بیشتر از سه میلیون نفر جمعیت داشته ولی به علت فقر اقتصادی، با مهاجرت ساکنین آن به کشورهای دیگر جمعیت آن کمتر شده است نه از نظر اقتصادی و نه از نظر نظامی قدرت و توان آنرا ندارد با جمهوری آذربایجان که بیشتر از ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد و توان نظامیاش بیشتر از ارمنستان است مقابله کند اما با تحریک بعضی از قدرتها که منافعی در جاهای دیگر دارند دست به این ریسک پرخطر زده است.
تحرکات تجاوزگرانه ارمنستان در منطقه « تووز» که در اصل تهدید مناطق استراتژیک آذربایجان خارج از محدوده مناطق اشغال شده قره باغ است، به احتمال زیاد با چراغ سبز روسیه و دیگر کشورهایی که تضاد سیاسی با ترکیه دارند که نزدیکترین دوست آذربایجان است صورت گرفته است. اما موضع محکم ترکیه در حمایت از جمهوری آذربایجان نشان داد، ترکیه در شرایط سخت هم حامی آذربایجان است.
در کنار موضع گیری جدّی ترکیه در حمایت از جمهوری آذربایجان و اشغالگر نامیدن ارمنستان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با به آرامش دعوت کردن هر دو کشور و آمادگی اش به میانجیگری، اعلام موضع کرد و رادیو - تلویزیونهای ایران در خبرهای خود « قره باغ » را نه منطقه متعلق به جمهوری آذربایجان که توسط ارمنستان اشغال شده، بلکه آنرا «منطقه ارمنی نشین مورد اختلاف بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان» نامیدند!
به نظر نمی آید که ارمنستان بتواند از این تحرک تجاوزگرانه و تهدید لوله های نفت و گاز صادراتی آذربایجان نمدی برای کلاهش بدست آورد چرا که آذربایجان با قدرت نظامی برتر، توان مقابله با تجاوز ارمنستان را دارد، در مرحله بعد علاوه بر حمایت ترکیه، لوله های نفت و گاز آذربایجان قسمتی از انرژی کشورهای اروپایی را تامین می کند که کنسرسیومهای نفتی مهمی چون بی پی، استات اویل،توتال، تیپا و ... در آن سرمایه گذاری کرده اند و وابستگی آنها را به نفت و گاز روسیه کمتر می کند و بعید است که در صورت جدی بودن تهدید ارمنستان، این کشورها بی تفاوت به اتفاقاتی باشند که در منطقه میگذرد.
اما مهمتر از همه اینها، با شهید شدن ۱۲ نظامی آذربایجان در تجاوز ارمنستان که یکی از آنها ژنرال، دومی سرهنگ و بقیه، مبارزان در راه وطن بودند خون ملت آذربایجان به جوش آمد و با وجود شرایط حساس و پاندومی کرونا ویروس ( کوید 19)، دهها هزار نفر به خیانها و میادین شهر باکو آمده و اعلام آمادگی برای اعزام به جبهههای جنگ برای آزادی قره باغ کردند!
در آذربایجان ایران و در شهرهای تبریز، اورمیه، اردبیل ، زنجان، تهران و دیگر شهرهای آذربایجان جنوبی نیز همدردی و حمایت از مبارزان ارتش آذربایجان شمالی شروع و در حرکتی خودجوش در روز پنجشنبه ۲۶ تیر ماه که جوانان می خواستند در مقابل سفارت ارمنستان درتهران تجمع و اعتراض به تجاوز ارمنستان کنند با ممانعت نیروهای بازدارنده مواجه شدند.
بنا به خبرهای رسیده، در تبریز، اورمیه و دیگر شهرهای آذربایجان نیز چنین وضعیتی حاکم بوده و تا به حال حداقل ۱۰ نفر از شرکت کنندگان در این اعتراضات توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده اند.
با اینهمه حال افراد بسیاری از مردم شهرهای تبریز، اورمیه ، اردبیل ، زنجان ، تهران و دیگر شهرها، آمادگی خودرا برای حمایت از ارتش جمهوری آذربایجان و شرکت در جبهه ها برای آزادی قره باغ از اشغال ارمنستان متجاوز اعلام کرده اند که یکی از این داوطلبان اینجانب حسن راشدی با ۶۶ سال سن می باشم!