یوردداش yurddaş

بو بلاگ آذربایجانلیلارین و ایراندا یاشایان باشقا تورکلرین دیل ، تاریخ ، مدنیت ، فولکلور و انسانی حاقلاری ساحه سینده چالیشیر .

زبان ترکی ما در حال نابودی است!

+0 بَگَن (Bəyən)

‫درس های من نوشتار ترکی مروی‬‎

زبان ترکی ما هم مثل خودمان دارد از بین می‌رود...!

حسن راشدی:
12 آبان 1403
 

اوائل شهریور،  آقای رشید دانشجویی فعال مدنی و از برنامه سازان و گزارشگران توانای صدا و سیمای تبریز که زحمات زیادی هم در انتخابات ریاست جمهوری کشیده و از دکتر پزشکیان حمایت کرد مصاحبه‌ای کوتاه پنج دقیقه ای با ریاست جمهوری به زبان ترکی آذربایجانی انجام داد و از نگرانیهای مردم آذربایجان و خواسته های آنها سخن به میان آورد که این مصاحبه پان ایرانیستها و ایرانشهریهایی را که ایران را مساوی فارس می پندارند سخت نگران کرده بر آن تاختند!
حتی آنها زبان ترکی آقای دانشجویی را که کمتر با کلمات فارسی آغشتگی داشت و مثل گفتگوی استاندارها ، فرماندارها و دیگر مسئولین دولتی در آذربایجان نبود که ساختار جملات آنها فارسی و فقط فعل آن ترکی است ، « زبان ترکی باکویی» نامیدند! 
غافل از اینکه ما زبانی به نام زبان ترکی باکویی نداریم، زبان ما «ترکی آذربایجانی » است که هم در جمهوری آذربایجان در شمال ارس و هم در آذربایجان جنوب ارس رایج است، فقط بر اثر حاکمیت زبان روسی در زمان حکومت شوروی، بعضی کلمات روسی وارد زبان ترکی در جمهوری آذربایجان شده همانطوریکه بر اثر حاکمیت زبان فارسی به عنوان زبان رسمی و تنها زبان تحصیل  در سرتاسر ایران، کلمات فارسی وارد زبان ترکی ما شده است. 
اگر کلمات بیگانه روسی از زبان ترکی شمال و واژه های فارسی از زبان ترکی جنوب حذف شود، هیچ فرق و فاصله‌ای از هم نداریم و هر دو زبان و حتی لهجه یکی است.
رشید دانشجویی هم درد کُشنده جامعه امروز آذربایجان را به صورت صاف و صادقانه با رئیس‌جمهور در میان گذاشت. ایشان از معطل ماندن اصل ١۵ قانون اساسی که ۴۵ سال است اجرای آنرا پشت گوش انداخته اند و زبان ترکی ما دارد از بین می رود صحبت به میان آورد!
در طرف دیگر هم می بینیم، فرهنگستان زبان فارسی با دهها میلیارد تومان بودجه در سال از جیب همه مردم ایران از جمله سی و پنج میلیون ترک برای واژه سازی جدید خرج میکند و نگران هم هست که مبادا زبان فارسی تضعیف شود؟! 
زبان فارسی که در همه مراحل زندگی غیر فارس زبانان ایران از خانه و مدرسه  و دانشگاه گرفته تا تابلو مغازه ها و حتی نوشته سنگ قبرها نفوذ کرده است چه مشکلی دارد که فرهنگستان با خرج اینهمه بودجه به واژه سازی نو نیاز داشته باشد و به هر واژه نوساز  فارسی هم بیش از سی میلیون تومان خرج  کند تا بجای کلمه جا افتاده و ١۴٠٠ ساله  «خلیج» کلمه  «شاخاب» بسازد و واژه هایی ناهنجار و نتراشیده‌ای چون،  «بیخ دسته،  برگ کژفشار، برون پوسه، بسامد کشند، خویش یار، آسمان آریخت ، آج نوار » و غیره را  که برای فهمیدن معنای آنها نیز نیاز به  فرهنگ لغات دیگری هست، بخورد مردم دهد؟!
از طرف دیگر ، به استانهای اصفهان، یزد، کرمان، مشهد از دریای عمان آب تصفیه شده برای صنعت ، کشاورزی و غیره، میکشند و حتی برای کشتیرانی و سبز کردن کویرها طرح اتصال خزر به دریای عمان دارند اما ما شاهد خشک شدن دریاچه اورمیه هستیم تا طوفان نمک این دریاچه، مناطق سرسبز و مزارع کشاورزی آذربایجان را به بیابان خشک تبدیل کند!
آنها کنسانتره معدن «مس سونگون» آذربایجان را با طی فاصله هزار و پانصد کیلومتری به کرمان می برند اما در خود آذربایجان کارخانه تبدیل کنسانتره به مس ایجاد نمی کنند و دردهای دیگر....! 
اکنون هم با حکم آقای علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پروش، خانم رضوان حکیم زاده معاون آموزشی ابتدایی این وزارتخانه شده  که در وزارت سید محمد بطحایی گلپایگانی در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی هم ، ایشان با همین سمت، پروژه نژادپرستانه «بسندگی زبان فارسی» را در راستای آسیمیله کردن فرزندان خانواده های غیر فارس به اجرا گذاشت!
در طرح « بسندگی زبان فارسی» حتی توضیح و تفهیم متن کتاب برای دانش آموزان به زبان مادری ، خطر به حساب آمده است! 
یعنی هدف اصلی از تحصیل ، بیشتر ، آسیمیله و فارسیزه  کردن غیر فارس زبانان در نظر گرفته شده است تا آموزش علم و تکنولوژی به فرزندان غیر فارس ایران!
رهبر انقلاب آیت‌الله خامنه‌ای هم در دیدار در جمع علما و فضلای حوزه علمیه قم در تاریخ ١۵ مهر ١٣٧٩ میگوید، اگر بخواهند ملتی را از بین ببرند اول زبان آن ملت را از بین می برند: 
«یک ملت زبان خودرا که از دست داد، یعنی از گذشته خود،تاریخ خود، از سنتهای گرانقدر خود منقطع و جدا میشود!»