+0 بَگَن (Bəyən)
مارا با هویت « تورکی » باید پذیرفت نه با چیز دیگر!
حسن راشدی : 2 بهمن ۱۳۹۸
چند روز پیش نوشته ای کوتاه از محقق محترمی که احترام خاصی برایشان قائلم و نقدهای بجایی بر تئوری «ایرانشهری» جواد_طباطبایی دارد بدین مضمون دیدم:
« آرام آرام زمان فرا رسیده است که آذربایجان از دوگانه اصلاح طلب و اصولگرا عبور کند و گفتمان نوینی را رقم بزند که هم توسعه منطقه آذربایجان را مد نظر داشته باشد و هم هویت آذربایجان را به عنوان یکی از مولفه های تاثیرگذار در ایران پیش ببرد. آذربایجان نه "هویت_آذری" دارد و نه "هویت_تورکی" بل هویتی آذربایجانی که ریشه در خاک ایران دارد. »
نوشته کوتاه محقق گرامی، ظاهرا نشان میدهد آذربایجانی را با هویت تورکیاش کمتر کسی، احتمالا از دولتمردان راست و چپ گرفته تا بقیه دست اندکاران قبول دارد و یا اصلا قبول ندارد، و اگر آذربایجان می خواهد به ابتدایی ترین حقوق خود برسد باید تعریف دیگری از هویت خود ارائه دهد تا مقبول واقع شود!
یعنی کار بجایی رسیده است که تورکان ایران با جمعیت حداقل ۴۰ درصدی خود در کشور ( درصد جمعیت تورکان ایران به نقل از وزیر خارجه اسبق دکتر #علی_اکبر_صالحی در سال ۱۳۹۰) باید با انکار هویت واقعی خود و تعریف جدیدی از هویت ساختگی که بتواند خوشایند عده ای خاص باشد، می تواند به اندک حقوق انسانی خود که ابتدایی ترین آن تحصیل به زبان_مادری و داشتن کار و ارتزاق آبرومندانه است برسد!؟
براستی «هویت_آذربایجانی» چه خصوصیاتی می تواند داشته باشد که جدا از «هویت_تورکی» باشد؟
حتی تحقیر کنندگان ما در همین کشور،از مدعیان روشنفکری و تحصیل کردگان دانشگاهی و دکتر و پروفسورشان گرفته تا چوپانهای بیابانشان که خودرا تافته جدا بافته از غیر فارس زبانان اکثریت کشور می دانند مارا با کلمه « تُرک» تحقیر می کنند، حال ما برای رسیدن به حداقل حقوق انسانی خود باید تغییر هویت بدهیم تا مارا جزئی از مردم این کشور به حساب آورند؟!
ما با « هویت تورکی » خود، ریشه در خاک آذربایجان تاریخی و کل ایران داریم و این هویت تنها در خاک آذربایجان کنونی که دیگر چیزی از «آذربایجان» بودنش هم نمانده خلاصه نمی شود، ریشه مارا در جای جای ایران می توان دید، از آستارا، دشت مغان و داش ماکی در شمال و شمال غرب کشور گرفته تا زنجان،همدان، اراک،فریدن اصفهان ، شهرضا، کازرون، شیراز و بوشهر در مرکز و جنوب .
و از قزوین، کرج، شهر ری، قم، قشلاق (گرمسار جدید) گرفته تا نیشابور، سبزوار، درگز و بجنورد و قوچان در خراسان شمالی و شرق ایران!
بنای زیبا و تاریخی « برج_طغرل» با سابقه هزار ساله در «شهرری» اولین پایتخت طولانی مدت پادشاه سلجوقی،«طغرل_بیگ» که محل دفنش نیز هست در همین گوش تهران آرمیده است، مسجد زیبا و احتمالا اولین بنای اسلامی ساخته شده در ایران و مربوط به سده های اوایل اسلام با نام تورکی « تاری_خانه» یعنی (خانه خدا) که در زمان سلجوقیان تکمیل شده در شهر « دامغان» خودنمایی می کند و آثار بسیاری دیگر از مساجد، پلها، کاروانسراها، بازارها، کاخهای سلطنتی و دیگر ابنیه در اصفهان، کرمان، مشهد، یزد و دیگر شهرهای ایران هویت تورکی در ایران دارند.
مارا باید با « هویت تورکی » که ریشه در خاک آذربایجان تاریخی و ایران دارد پذیرفت نه با چیز دیگر!
امروزه اگر چه سوریه از نظر سیاسی به ایران نزدیکتر از کشورهای عربی است، اما این نزدیکی سیاسی، هویت عربی مردم سوریه را تغییر نمی دهد و مردم سوریه همچنان با هویت عربی زندگی می کنند و خواهند کرد!
Telegram (https://t.me/yurddash)